Ook standbeelden doen mee aan de Week van de Friet


Ook standbeelden doen mee aan de Week van de Friet

Nog tot 1 december staat Vlaanderen in het teken van goudgele frietjes. De Week van de Friet, de jaarlijkse ode aan de frietjes van de frituur, is dit jaar aan zijn twintigste editie toe. Deze keer worden bekende standbeelden ingeschakeld ter promotie van het Belgische culinaire erfgoed. "Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, willen we iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten", zo klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat de jaarlijkse campagne voert. 

De Week van de Friet vindt dit jaar plaats van 25 november tot en met 1 december. Sinds 2000 voert VLAM in opdracht van de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven promotie voor de frietjes van de frituur. “De promotieweek heeft als doel het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik te verhogen”, klinkt het bij VLAM. De frietkotcultuur werd de voorbije jaren in heel BelgiĆ« erkend als immaterieel erfgoed. In Vlaanderen gebeurde dat al in 2014. “De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld.” 

Een uniek Belgisch gegeven als frietjes van de frituur, verdient het om extra in de spotlight gezet te worden. “Met de Week van de Friet willen we iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur”, aldus VLAM. Een hele week lang zullen vijf steden verspreid over Vlaanderen hun liefde voor de Belgische friet kenbaar maken. “Ze schakelen hun cultureel erfgoed in om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed.” 

Zo zullen het Speculaasmannetje in Hasselt, Jan Palfijn in Kortrijk, de Kotmadam in Leuven, het Opsinjoorke in Mechelen, en Nero en de tweelingzusjes Annemieke en Rozemieke uit de Jommeke-strips in Middelkerke met een frietzak worden uitgedost. In Kortrijk en Middelkerke zullen ook haaientanden op de openbare weg omgevormd worden tot puntzakken met frietjes. 


Bron: VILT eigen verslaggeving 
Beeld: VLAM

Most recent posts

Staff pick